top of page

Ohjeita ja sääntöjä

Helavalkeissa on käytössä OIEI ry:n NoRules -sääntöjärjestelmä muutamilla lisäyksillä. Lue tämän sivun säännöt huolellisesti, samoin loput säännöt tästä linkistä.

Off-game tarkoittaa peliin/larppiin kuulumatonta asiaa ja in-game vastaavasti peliin kuuluvia asioita. Useimpien larppien tapaan myös Helavalkeissa on nimetty off-game-huone, jossa säilytetään peliin kuulumattomia, pelaajien henkilökohtaisia tavaroita ja jonne pelaajat ja avustajat voivat tarvittaessa vetäytyä lepäämään/rauhoittumaan, jos tahtovat poistua hahmostaan tai tehtävästään. 

​

In-game tarkoittaa itse peliä ja sen sisäisiä tapahtumia. Pelin immersio eli kokemus pelin maailmasta ja hahmoista pyritään säilyttämään koko pelin ajan. Hyvään ingame-käytökseen ei kuulu esimerkiksi puhelimen selaaminen, kovaan ääneen juttelu peliin kuulumattomista asioista tai räikeästi pelin tyylistä poikkeavissa vaatteissa oleskelu. 

 

Off-game-merkki

​

Off-game-merkkinä larpissa toimii nyrkki nostettuna pään päälle. Off-game-merkkiä käyttävä pelaaja on muille pelaajille näkymätön, eikä muiden pelaajien tule hahmossaan reagoida häneen. Off-game-merkkiä voi käyttää milloin tahansa, jos se ei voimakkaasti häiritse muita pelaajia tai pelin kulkua. Esimerkiksi yksittäiselle pelaajalle tai pelinjohdolle tarkoitettua off-game-kysymystä varten ei merkkiä välttämättä tarvitse käyttää, mutta pidempiä aikoja off-gamessa viettävän, pelipaikalla liikkuvan pelaajan on hyvä käyttää merkkiä. Off-gameen tulee siirtyä rohkeasti ja matalalla kynnyksellä, jos sitä tarvitsee. Avustajien ei tarvitse kulkea off-game-merkin kanssa. 

​

Turvasana

​

Pelissä on käytössä turvasana, joka on "turvasana". Tämä tarkoittaa sitä, että pelaaja, joka tuntee olonsa epämiellyttäväksi jossakin pelissä tapahtuvassa tilanteessa, voi hän sanoa "turvasana", jolloin vastapelaaja(t) katkaisevat tilanteen välittömästi ja siirtyvät pois tilasta/tilanteessa selvittämään tilanteen keskenään, ja sopivat miten haluavat tilanteesta jatkaa. Turvasana käyttöä ei tarvitse arkailla jos tuntee sitä tarvitsevansa: tarkoitus on että vaikka hahmon tilanne olisi epämukava, pelaajan ei tarvitsisi siitä kärsiä.

​

Peukutus

​

Peukutusta käytetään, kun halutaan lisätä tai laskea tilanteen intensiteettiä, mutta ei haluta katkaista tilannetta. Peukalo ylöspäin tarkoittaa, että vastapelaaja saa lisätä tilanteen intensiteettiä, esimerkiksi jatkaa riitatilannetta kovemmalla volyymilla. Peukalo alaspäin puolestaan tarkoittaa, että vastapelaajan on rauhoitettava tilannetta hieman.

 

Peukutusta voi käyttää myös kysymyksenä. Esimerkiksi pelaaja, jonka hahmo on aikeissa iskeä toisen hahmon tajuttomaksi voi ilmaista aikeensa hahmonaan: "Nyt sinulta lähtee taju!" ja näyttää samalla peukkua ylöspäin. Jos vastapelaaja vastaa näyttämällä peukkua ylöspäin, kohtaus eskaloituu tähän voimankäyttöön. Jos vastapelaaja vastaa näyttämällä peukkua alaspäin, tilannetta ei eskaloida.

​

Voimankäytön ja läheisyyden mallintaminen

​

Hahmojen välille saattaa syntyä riitoja ja fyysistä väkivaltaa. Voimankäyttötilanteet eivät kuitenkaan saa tulla kenellekään pelaajalle yllätyksenä, vaan ne ovat seurausta yhteisesti pelatusta eskalaatiosta. Hyvä keino mallintaa esimerkiksi lyömistä on lyödä kanssapelaajaa hidastettuna niin, että lyöty pelaaja ehtii ottaa lyönnin teatraalisesti vastaan.

​

Myös läheisyyden mallintamiseen on monia eri keinoja. Mallintaa voidaan kaikkea halauksista suudelmiin ja seksiin. Seksi on larpeissa aina mallinnettua ja sen mallintamisesta tulee sopia etukäteen vastapelaajan kanssa. Seksuaalisia teemoja sisältävistä kohtauksista voi myös kieltäytyä kokonaan. Tärkeintä on kunnioittaa omia ja kanssapelaajan rajoja ja pitää huoli turvallisuudesta. Seksuaalisia teemoja sisältävä kohtaus voidaan myös käydä läpi keskustellen.

​

Kaikenlaiseen koskettamiseen täytyy olla vastapelaajan lupa ennen peliä. Omia rajojaan voi muuttaa ja korjata myös kesken pelin, tällöinkin vastapelaajan velvollisuus on ehdottomasti kunnioittaa uudelleen määriteltyjä rajoja. Läheisyyden pelaamisessa käytettävät rajat valitaan aina sen pelaajan mukaan, jonka henkilökohtaiset rajat ovat tiukemmat. Omia rajojaan ei tarvitse perustella, eikä rajoista tarvitse neuvotella. 

​

Peli seis!

​

Jos larpin aikana syntyy vaara- tai häiriötilanne, keskeytä peli huutamalla "PELI SEIS!" Kuka tahansa voi keskeyttää pelin tällä käskyllä. Pelinjohdon tehtävä on selvittää tilanne.

Jos kuulet larpin aikana "PELI SEIS!" -käskyn, toista se ja jää paikallesi odottamaan jatko-ohjeita, ellet ole itse suorassa vaarassa. Kun vaara- tai häiriötilanne on selvitetty, pelinjohto käynnistää pelin uudelleen huutamalla "PELI JATKUU", joka kuitataan toistamalla.

​

"APUA" -hätähuuto tarkoittaa aina OIKEAA hätätilannetta. Jos käytät "apua"-sanaa vahingossa larpin aikana, voit korjata lisäämällä perään jotakin pelimaailmaan sopivaa (esim. "Apua, miekka lävisti rintani.") Jos olet epävarma, sattuiko vastapelaajaan oikeasti, varmista kysymällä esim. "Offgame, oletko kunnossa?".

​

Tapahtumapaikalla on aina ensiapulaukku, jonka sijainti kerrotaan ennen larpin alkua. Myös larppiin osallistuvat ensiaputaitoiset henkilöt, mahdollisesti paikalla oleva häirintäyhdyshenkilö sekä täysi-ikäinen turvallisuusvastaava esitellään ennen larpin alkua.

​

Jos tapahtumapaikalle saapuu larppiin kuulumattomia henkilöitä, selitä tilanne ja ohjaa ulkopuoliset kohteliaasti pois pelipaikalta,  esim. "Hei, meillä on käynnissä liveroolipeli, tämä on yksityistilaisuus”. Jos larpin ulkopuoliset henkilöt tuottavat ongelmia, nouda paikalle larpin järjestäjä tai turvallisuusvastaava.

​

​

bottom of page